dimecres, 20 d’octubre del 2010

Formica Subrufa

Fa cosa d’un mes em va arribar, per gentilesa de www.lamarabunta.org, una mini colònia de Formica Subrufa. És una subespècie de Formica semblant a la Formica Fusca, de la qual ja es va parlar en el fòrum. Per tant, no donaré detalls de les seves característiques i passarem directament a explicar com les tinc.

Le meves Formica Subrufa

Em van arribar en un potet d’aquests d’anàlisi. Consta de reina i una vintena d’obreres. Encara no tenien ous però ara, a l’entrar a la tardor, la reina ha començat a posar. En poc més de 15 dies ja han sortit larves, han crescut i algunes ja han filat un capoll. Ara tocava mudar-les a un formiguer definitiu.

Utilitzant un terrari de metacrilat de 20x10x10 he fabricat un formiguer amb un material anomenat ytong (material lleuger i tèrmic de construcció format per blocs de formigó cel•lular d’autoclau). Només calia ajustar-lo a les mesures d’un dels laterals i fer les galeries i túnels. Una miqueta de tint natural per donar-li color, sorra, uns ornaments, un menjador i un abeurador. I el resultat és el següent:


Després he bolcat el pot i han començat a buscar refugi dins del nou formiguer. Han traslladat també els ous, les larves i els capolls que tenien:


La reina amb obreres i alguns ous i larves:


Detall dels ous, larves i capolls:


Més tard els hi he posat un “lepisma” (peixet de plata). L’han capturat i l’han arrossegat cap a dins. No han tardat gaire en alimentar alguna larva amb el nou menjar. Podem apreciar a la següent foto el “lepisma” amb una larva dins menjant posada per una obrera:


Les alimento amb aigua mel, insectes i paté. A veure com evolucionen amb el nou cau...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada