dimecres, 20 d’octubre del 2010

Tapinoma Nigerrimum

CINC CÈNTIMS:

Les Tapinoma nigerrimum és una espècie polimòrfica, és a dir, que les obreres tenen varies mides, de 1,6mm fins a 6mm. Les més petites fan funció d’exploradores i dides de la prole, mentre que les més grosses s’encarreguen de la defensa de la colònia, d’emmagatzematge en el seu cos de les reserves i de trossejar els grans insectes.


S’alimenten de substàncies dolces, insectes i també son carronyeres. En alguns casos també son ramaderes de pugons, dels quals obtenen les seves secrecions dolces a canvi de protecció.


És una espècie que necessita poca humitat i el seu hàbitat son les ciutats i el camp en general, tot i que traslladen contínuament tota la colònia a la recerca de zones amb aliments  No filen capolls sinó que la larva es transforma directament a formiga passant pel estat de “ninfa”.


Son falses “poligíniques”. Això vol dir que es crea la colònia a partir només d’una reina, però que quan es fa adulta formen poligínia amb reines noves criades per les obreres a la mateixa colònia, arribant a veure’s nius amb desenes de reines. Per defensar-se acostumen a expulsar pel “gaster” raigs d’àcid que neutralitza els invasors i a mossegar. Un dels seus pitjors enemics son les vespes de l’espècie Tracheliodes Quinquenotatus, considerades devoradores de formigues, en especial, de Tapinomes, les quals capturen en ple vol.


LES MEVES TAPINOMA NIGERRIMUM:

Divendres passat em va arribar una petita colònia d’uns 25 membres i sense cap ou encara. Els hi he construït un petit formiguer amb la clàssica caixa de bombons Ferrero, utilitzant també un bloc de “ytong” tallat a mida, sorra, pedres, branques, un menjador i un abeurador. La tapa superior està oberta i protegida amb oli antifugues.


Un cop bolcat el tub original on venien al nou formiguer no han tardat en explorar el nou cau i a portar a la seva reina a dins d’una de les galeries.


De moment formen tres dotacions: un primer grup acompanya a la reina, un segon grup fa vigilància a l’entrada i un tercer grup està contínuament explorant l’exterior. Han menjat aiguamel i un petit peixet de plata (“lepisma”) al qual van donar caça en minuts.


Ara només queda donar-les tranquil·litat per que s’acomodin i que la reina comenci a posar ous, que ja li toca...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada