dimecres, 20 d’octubre del 2010

TAXOMARA 2010 - Ronda (Màlaga)

Què és el TAXOMARA?

TAXOMARA és la reunió anual internacional que l'Associació Ibèrica de Mirmecología (www.mirmiberica.org) A.I.M. conjuntament amb el fòrum en Internet de La Marabunta (www.lamarabunta.org), comunitats ambdues de professionals, naturalistes i aficionats a les formigues, que es realitzen per presentar dades, compartir, aprendre i divulgar, tot allò referent sobre la biologia de les formigues, sobretot autòctones però també sobre totes aquelles espècies foranes, exòtiques i invasives que entren a la Península Ibèrica i a Europa representant terribles plagues que alteren els nostres tan sensibles i preuats ecosistemes.

Cada any, TAXOMARA, es celebra a un lloc diferent de la Península Ibèrica i un lloc que, a més, contingui un marcat interès mediambiental i paisatgístic i que, d'alguna manera doni a conèixer el contingut de la seva mirmecofauna per, d'aquesta manera, contribuir al panorama del coneixement del medi on celebra, de la seva protecció i de la seva conservació.

Aquest any 2010 es celebra la V TAXOMARA a RONDA, lloc de singular bellesa a la província de Màlaga i concretament se'ns ha ofert el Centre de Congressos i Aula de Educació Ambiental La Algaba.



Dijous, 1 de Juliol de 2010 

Ens reunim en el parc natural de La Algaba. Foto de grup dels 30 assistents.



Primera recollida de mostres de formigues del parc. Els nostres biòlegs seran els que certificaran el gènere i l’espècie. Això es fa a través de potents lupes o microscopi, i coneixent les claus taxonòmiques de les formigues. Fins i tot es pot descobrir alguna nova espècie no catalogada.


Primeres troballes del matí. Colònia de Temnothorax en un tronc sec. Reina i larves.


Colònia de Aphaenogaster sota una pedra. S'agafen mostres.


Obrera de Camponotus Cruentatus, en un arbre. Aconsegueixo una reina gracies a "Alihormiga", membre de La Marabunta. Tambè uns capolls del mateix gènere, per accelerar la futura colònia (La reina ja ha posat ous i han nascut dues obreres dels sis capolls).



Colònia de Aphaenogaster Gibbosa, sota d'una pedra.



Colònia de Solenopsis, sota una pedra, amb un mon de larves i ous (son aquelles tant petites, similars a les que tinc a casa, amb obreres de 1,5mm).



Formica amb alguns capolls, a terra.



Per la tarda i durant els tres dies es faran xerrades i exposicions de treballs d’investigació a càrrec de biòlegs, professors i doctors d’universitats i parcs naturals. També s’identificaran a través del microscopi les claus taxonòmiques de les mostres recollides.

El Dr. Xavier Espadaler, de l'Universitat Autònoma de Barcelona, fa una petita introducció a les xerrades.


Divendres, 2 de Juliol de 2010


Sortim tots plegats cap el parc natural de La Nava per recollir de nou mostres de formigues. Anirem des de Los Llanos fins al Pinsapar, on es troba l’avet ibèric anomenat Pinsapo. Es recolliran mostres de tot el parc.



S’utilitzen mètodes per recollir mostres ben peculiars, com un aspirador manual casolà (dos tubs, un potet entremig i un filtre). En la foto recollinnt mostres de Tapinoma.



Colònies de Crematogaster Auberti i de Aphaenogaster Senilis.



Obreres de Pheidole Pallidula portant una pupa i colònia de Bothiomyrmex sota una pedra.



Els famosos pinsapos.




Colònies de Tapinoma i Temnothorax.




Colònies de Aphaenogaster i Formica.



Colònies de Lasius Grandis i Camponotus Pilicornis, i niu de Cataglyphis.




Ens tornem a reagrupar per anar a fer un àpat.



Per la tarda tornem a fer identificació de les mostres recollides.

Dissabte, 3 de Juliol de 2010

Matí lliure per fer identificació o sortir al camp de La Algaba a recollir més mostres.

Obreres de Camponotus Cruentatus.




Una "major" de Messor.



Colònia de Crematogaster Scutellaris dins d'una agalla d'n Roure.



Tarda de visites a Ronda, incloent una altre xerrada a la Biblioteca. Es parla de com poden afectar els insectes, entre ells algunes formigues, al deteriorament de les col·leccions de llibres a les Biblioteques, així com el deteriorament de les pròpies estructures, normalment de fusta, i de les obres d’art que conviuen amb els llibres.



 Entrega de diplomes i premis pels assistents.



Només afegir que ha sigut una gran experiència, com afeccionat al mon de les formigues, poder assistir a aquesta edició del TAXOMARA 2010 i compartir experiències amb d’altres afeccionats i amb professionals d’aquest camp. És una experiència que recomano a tothom i que el proper any espero participar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada